11-årig pojkes katt hittades överkörd – 15 år senare ringer styvfadern från sin dödsbädd för att säga något


Jag tänker ofta på mitt förhållande till min far. Jag brukar tänka på hur det har varit genom åren och märker ofta hur lite jag minns.

Vissa ögonblick och situationer är inbrända i mitt minne. Andra gånger minns jag bara fragment och småsaker.

Naturligtvis har förhållandet gått upp och ner under den här perioden, men jag har alltid vetat att vi har varandra, och det är jag mycket tacksam för.

Denna berättelse handlar också om en son och hans förhållande till sin styvfar.


Vi kan bara gissa vilka problem hans styvfar kämpade med, men enligt sonen tog styvfadern en överdos och återhämtade sig aldrig riktigt.

Att förlora en familjemedlem är en tragedi, men den här berättelsen är också vacker på ett sätt. Den börjar med en katt och slutar med en katt, men den säger så mycket mer om livet.

Det var framför allt den sista meningen som träffade mig mitt i hjärtat.

Här är historien om min son:

För att min styvfar tog livet av sig med heroin lärde han mig ”manliga” saker En av de saker han ofta återkom till handlade om husdjur. ”Ett husdjur ger dig den enda villkorslösa kärlek du någonsin kommer att få. De vill bara ha dig och ber aldrig om något extra”, brukade han säga.

En dag blev min katt påkörd av en bil när jag gick hem från skolan. Jag var 11 år gammal. Jag hade döpt katten till ”Max” och jag var sex år när jag fick henne. Jag skrek och sprang efter hjälp. Hon led vid sidan av vägen och jag hade ingen aning om vad jag skulle göra. Som tur var kom min styvfar ut ur huset för att hjälpa till. Jag var chockad. Jag grät inte ens.


”Han kan rädda henne”, tänkte jag. ”Han kan göra vad som helst. Tur att han var hemma.” Min styvfar plockade upp henne, vände sig till mig och lade katten i min famn. Hon slutade genast med de plågsamma ljuden och började spinna.

Han förklarade för mig att hon var skadad för alltid. Hon skulle dö. Det gick inte att göra något åt det. ”Men nu behöver hon dig. Hon behöver en famn att känna sig trygg i innan hon dör. Så länge du håller henne i din famn har hon ingen smärta. Allt du behöver göra är att prata med henne”, sa han till mig.

Min styvfar klev åt sidan. Men han kände snart att jag fortfarande var chockad och att saker och ting höll på att gå sönder för mig.

Han sa: ”Vi tar henne till fältet där vildkaninerna bor.” På vägen började jag helt instinktivt prata med Max om kaniner. Vi gick i tre minuter och sedan slutade Max att spinna. Hon hade slutat kämpa.


Jag stannade och skrek i panik: ”Pappa!”

Han vände sig bara om. ”Håll henne bara, kompis. Det är allt hon behöver.” Så jag fortsatte att gå tills vi kom till platsen där vi brukade titta på kaninerna. Jag började gräva ett hål medan han tittade på och pratade om hur man ”alltid ska hålla fast vid sina vänner”. Då glömmer du smärtan och tänker på minnena. Du får aldrig panik om du håller om någon. Det är vad du gör, min vän.”

Jag satte min katt i hålet och täckte henne med jord. Han frågade: ”Är du redo?”. Jag nickade. ”Det är okej att gråta”, sa han.

Många år senare, efter att min mor och min styvfar hade separerat, kontaktade min styvfar vår familj. Han ringde och sa att han inte mådde bra. När vi äntligen körde för att hälsa på honom var han en skugga av sitt forna jag. Mannen som en gång var kraftigt byggd och vägde över 100 kilo var nu tunn som ett papper.

Vi stannade där över natten. Alla sov och klockan var ungefär två på natten. Jag smög mig fram till hans säng och satte mig i stolen bredvid honom. Han hade en av sina hallucinationer. Jag tog hans hand. Han kunde inte ens öppna den, så det slutade med att jag höll hela hans arm medan min styvfars blickar gick runt i rummet. Han mumlade och pratade om gamla besvikelser och krossade drömmar.

Jag försökte prata med honom. ”Minns du när vi var tvungna att begrava Max i kaninhägnet?”. Men det talades inte mycket om kaniner. Jag höll honom bara i armen och berättade om det gamla huset. Föreställ dig vad 15 år måste ha gjort med fasaden. Det gamla skjulet som han byggde fanns förmodligen fortfarande kvar. Han började skaka när jag började prata om lukterna i vårt kvarter på sommaren. Hur myntan växte längs den vänstra sidan av vägen och brukade smyga in i vardagsrummet när det blåste rätt.

Så stängde han ögonen och sov tyst. Han avled 24 timmar senare utan att få några allvarligare anfall. Han led inte längre. Jag antar att han tillbringade sina sista 24 timmar på det öppna fältet med sin 11-årige pojke. Titta på katterna och kaninerna som hoppar runt i skogen. Vi pratade om allt tills han till slut sa att det var dags att åka tillbaka.

En helt fantastisk pedagogisk och gripande berättelse. Tårarna rann nerför mina kinder – dela den om du också blev berörd!

MISSA INTE

Andra läste även
MISSA INTE

Gry Forssell lämnar efter de tråkiga nyheterna – chockas av beskedet

Gry Forssell har nåtts av tråkiga nyheter som chockat...

Tina Nordströms gräns är nådd – nu lämnar hon TV4-programmet direkt

Tina Nordström, även känd som Mat-Tina, har varit en...

Nu berättar Bianca Ingrosso om anledningen till frånvaron – kommer inte synas längre

Bianca Ingrosso, en av Sveriges mest kända profiler, har...

Jessica Almenäs akut till sjukhus – efter allvarliga olyckan i direktsändning: ”Blind”

Den folkkära programledaren Jessica Almenäs, 48, har jobbat i...