När vi talar om svensk mat är det svårt att undvika inlagda grönsaker. Gurkor, gurkor, rödbetor – bara för att nämna några.
Picklade grönsaker konserverar och förlänger livsmedlens hållbarhet, och många av oss har förmodligen en burk med inlagda gurkor eller liknande i kylskåpet.
Men visste du att vätskan som finns kvar i burken när du har ätit gurkorna kan användas till mycket mer än konservering?
Du skulle förmodligen hälla vätskan i vasken, men det kan vara klokt att inte göra det. Här finns en hel lista med smarta tips om vad du kan göra med vätskan.
Detta är den salta gurkan du vill använda, den som består mest av vatten, vinäger och salt.
1. Hjälper mot magbesvär
Det kan låta otroligt, men syran från vinägern i saltlaken hjälper till att balansera pH-värdet, så att din mage lugnar sig.

2. Hjälper mot kliande myggbett
Har du ett kliande myggbett? Dutta det irriterade området med en del av lakanet. Vinägern lugnar huden och lindrar klådan. Se bara till att du smörjer in dig med lite kräm efteråt så att saltet från lotionen inte torkar ut huden.

3. Återuppliva vissna växter
Har du en krukväxt som börjar se lite trött ut? Häll lite saltlake på jorden när du vattnar den.
Skiktet innehåller mycket kalium, vilket är nödvändigt för växterna. Även syran bidrar till att höja jordens pH-värde och kan snabbt göra en ledsen växt glad igen.

4. Motverkar muskelkramper
Sylt har fantastiska egenskaper om du lider av muskelkramper – både akut och förebyggande.
Lagren har ett högt innehåll av natrium och kalium. Forskarna vet inte riktigt varför människor får kramper, men uttorkning och saltbrist sägs vara några av orsakerna. Så en eller två doser saltlake kan vara bra att dricka före träning om du ofta får kramper.
5. Hjälper mot baksmälla
En hård omgång hangover är aldrig kul. Prova att dricka en deciliter sylt när du vaknar på morgonen. Saltet i lakanet sägs göra underverk.

6. Rengör koppar
Många av oss har en gammal kopparpanna eller andra kopparprylar hemma. Ofta börjar det se lite grönt ut. Prova att gnugga med en trasa som doppats i gurkan. På kort tid får du ett glänsande resultat.

7. Ökar livsmedlens hållbarhet
Om du har grönsaker hemma som du inte hinner äta upp innan de blir dåliga? Häll lager över dem. På så sätt håller de en vecka längre – och smakar dessutom jättebra!

8. Krydda en cocktail
Det är inte lätt att övertala dina gäster att dricka en gurkcocktail, men det här enkla tricket har förfört fler än en person… Blanda iskuber med 6 cl vodka och 9 cl gurkjuice. Skaka väl och häll upp i ett martiniglas. Och kom ihåg att dricka med måtta!
9. Hjälper mot halsbränna
Vissa människor tror att några centiliter gurksalt med en sked honung kan lindra neckburn.

10. Dödar ogräs
Silvicidering är ett populärt alternativ för att bekämpa ogräs i trädgården eller mellan plattor. Häll lite saltlake över tistlar eller andra typer av ogräs. De kommer att försvinna.

11. Förbättrar matens smak
Du kan använda gurksaften i din salladsdressing som ett alternativ till vinäger eller blanda saften med yoghurt för att göra en krämig dressing till salladen. Vissa använder det också för att marinera kött – med stor framgång!
12. Mot svidande solbränna
Vät några trasor med gurkskikt och klappa på solbrännan. Vinägern i vätskan hjälper till att lindra den brännande känslan, och poff – du har din egen aftersun.

13. För ont i halsen
Så snart de första symptomen uppträder ska du ta en sked gurkjuice och dricka den. Vinäger finns i många gamla hushållsmedel och är lika effektivt och mer naturligt än hostmedicin.

Det är otroligt hur många alternativ som finns i den överblivna gurkan. Jag hade ingen aning.
Det kommer aldrig att hällas ner i diskhon hemma hos mig igen. Dela gärna och berätta för alla dina vänner om dessa 13 smarta knep!