Vill du stärka ditt immunförsvar? Eller vill du gå ner i vikt? Då behöver du inte gå längre än till snabbköpet, för ägg är faktiskt en av de mest användbara och näringsrika livsmedel som finns.
Det finns många anledningar till varför du bör äta ägg, bland annat för att de gör dina ben och muskler starkare, hjälper till att hålla din hjärna frisk och kan till och med minska din risk för diabetes.
Kroppen kan verkligen dra nytta av att äta något så enkelt som ägg. Dessutom är ägg billigt och smakar bra!
Här är 9 skäl att äta ägg:
1. Hälsosamt för hud, naglar och hårväxt
Ägg innehåller stora mängder av olika vitaminer som är nyttiga för kroppen – vitamin A, B6, B9, B12, D och E. Dessutom innehåller ägg även omega 3-fettsyror. Allt detta bidrar till bättre hår, hud och naglar.
2. Stärker ben och tänder
Egg innehåller förutom viktiga vitaminer även kalcium. Detta är bra av flera skäl, inte minst för att det stärker benen. Vissa människor äter även äggskal för att få ännu mer kalcium.
3. Bygger muskler
Alla människor behöver protein. För muskelfunktion, hårväxt, naglar med mera. Ett stort ägg innehåller cirka 6-7 gram protein. Om du tränar är det en bra idé att äta några ägg i stället för att dricka proteinshakes.
4. Det är bra för din hjärna
Cholin är ett ämne som inte finns i många livsmedel, men det finns i ägg! Det bidrar bland annat till hjärnans funktion på samma sätt som kolin avlägsnar dåligt kolesterol från kroppen och förbättrar korttidsminne.
5. Du blir friskare
Protein, som finns i ägg, ger dig stabil och långvarig energi.
6. Hjälper dig att gå ner i vikt
De flesta håller med om att ägg fyller dig. Ett ägg i kombination med till exempel rågbröd eller grönsaker ger en stabil och hälsosam måltid som dessutom är ganska kalorisnål. Ett kokt ägg innehåller cirka 75 kalorier.
7. Skyddar ögonen
Antioxidanterna zeaxantin och lutein som finns i ägg skyddar ögonen och minskar risken för grå starr.
8. Minskar risken för diabetes
Enligt en finsk studie hade personer som åt fyra ägg i veckan 37 procent lägre risk att utveckla diabetes 2 än de som åt ett ägg i veckan.
9. Stärker immunförsvaret
Alla vitaminer och mineraler som ägg innehåller bidrar till ett starkare immunförsvar. E-vitamin i ägg är en naturlig antioxidant som är viktig för immunförsvaret. Ett ägg ger ungefär en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget.
Källor:
Harvard Medical School
Diabetes Wellnes
Jag visste att ägg var bra, men inte varför. De här nio skälen kommer säkert att få mig att börja äta ännu mer ägg. Om du inte redan äter ägg regelbundet bör du överväga att börja nu. Det smakar inte bara gott, utan är också superhälsosamt för din kropp. Dela den här artikeln på Facebook för att få fler att intressera sig för ägg!