När du har gjort en storhandling är det troligt att du packar in allt i kylskåpet på samma sätt som du alltid har gjort – och det kan innebära att du lägger frukt och grönsaker i lådorna.
Men är det rätt sätt att förvara dem?
En mamma har nyligen upptäckt att hennes utdragbara lådor på bottenplanet faktiskt inte är avsedda för frukt och grönsaker eftersom det finns en risk att de fryser.
Fryst gurka, mmm.
Kvinnan bestämde sig för att dela sin upptäckt med andra i en Facebook-grupp och skrev: ”Jag har haft mitt kylskåp i mer än 10 år och jag har precis läst den här etiketten, oj.”
Hon fortsatte med att förklara hur hon förvarade äpplen och avokado i lådorna, men att de till slut frös ner, innan hon frågade vad andra gör.
En person svarade på damen och sa: ”Vi lägger kött och drycker (öl och vitt vin) i den lådan”, medan en annan sa: ”Vi lägger kött och drycker (öl och vitt vin) i den lådan: ”Jag har gått mellan ost, kött, skolmaten, choklad… nu är det engångsvatten.”
Andra personer sade att de placerade även charkuterier, dips och ägg i det ”kylda” facket.
Det är värt att notera att apparaterna skiljer sig åt och vissa kylskåp har ”kylrum” (som utgör en risk för frysning) och andra har ”krispiga” som är till för din frukt och grönt.
Jenna Brown, The Food Safety Mum, berättade för The Sun: ”De flesta kylskåpsmodeller (i Storbritannien) har en eller två salladslådor, som är särskilt utformade för att förvara frukt och grönt, eftersom luftfuktigheten i dessa lådor bidrar till att förlänga livslängden på dessa livsmedel.
”Vissa kylskåp kan då också komma med en extra ’Chill Drawer’ som kan användas för att förvara högriskmat som kött och fisk och som är utformade för att hålla temperaturen i detta fack oavsett temperaturfluktuationer i kylskåpet.”
Att packa kylskåpet på rätt sätt kan hjälpa dig att undvika matförgiftning – vilket är bra för alla, eller hur?
Så här är några saker att se upp för. Först och främst ska du se till att ditt kylskåp är inställt på en temperatur mellan 1-5⁰C. Du kan skaffa en kylskåpstermometer för att hålla koll på det.
Rått kött och fisk måste hållas borta från ätfärdiga produkter, så det bästa stället att förvara dem är på den nedersta hyllan eftersom det är kallast och stoppar eventuellt dropp.
I gengäld bör du förvara ätfärdiga och tillagade livsmedel högre upp. Ett annat bra tips är att inte överfylla kylskåpet eftersom det kan öka temperaturen, vilket leder till större möjligheter för bakterier att föröka sig.
Något som vi alla borde göra är att kontrollera bäst-före-datum och förvara nya livsmedel längst bak så att du kan använda de saker som kanske håller på att gå ut tidigare först.
BRB, jag möblerar just om i mitt kylskåp…