Precis som du alltid bör spara lite pastavatten bör du faktiskt spara potatisvattnet också.
Det kanske låter lite konstigt, men precis som pastavatten ofta kallas ”flytande guld” har potatisvatten sin egen ”stärkelserika godhet”.
Men det har också den extra fördelen att det innehåller fler vitaminer och mineraler än vad du vanligtvis hittar i pasta. Det skriver Yahoolife.
Forskare på Potatoes USA menar att potatisen innehåller rikligt med nyttiga saker, till exempel C-vitamin, som många av oss vet fungerar som en kraftfull antioxidant och samtidigt ökar vår motståndskraft.
Det finns också protein, vitamin B6 och järn i potatisen – allt detta sipprar ut när du kokar potatisen och förvandlar vattnet till en näringsrik vätska.
Du kan få alla dessa hälsofördelar genom att använda potatisvatten i olika recept.
Enligt TheSpruceEats.com fungerar det bra som ett glutenfritt förtjockningsmedel i till exempel såser, soppor och grytor i stället för mjöl. Vill du ha potatismos men har slut på mjölk? Det är bara att tillsätta lite potatisvatten och vispa potatismoset hårt.
Men vi är inte de enda som kan dra nytta av det näringsrika potatisvattnet. Merissa på livsstilsbloggen Little House Living rekommenderar att du tillsätter en skvätt till hundens eller kattens mat.
Du kan också använda potatisvatten för att släcka trädgårdens törst (så länge du inte använde salt när du kokade potatisen).
Bloggen Gardening Cook hävdar att blommor och grönsaker ”älskar potatisstärkelse” eftersom de kan suga upp alla vitaminer och mineraler som hälls ut i jorden.