Dessa frukter och grönsaker bör aldrig förvaras tillsammans


Att kombinera rätt frukter och grönsaker i kylskåpet kan vara mycket vettigt.

Det är alltid bra att minska matsvinnet, särskilt när några enkla förändringar i hemmet kan bidra till att minska maträkningarna och hjälpa miljön.

Ett sätt att göra just det? Du måste veta vilka färska produkter som kan förvaras tillsammans – och vilka frukter och grönsaker som aldrig bör ligga för nära varandra.

Om du följer dessa tips kan du undvika att dina äpplen luktar lök, förhindra att din frukt mognar för snabbt och få bort fukt som gör att färsk sallad blir mjuk. Så skriver Marthastewart.


Håll lök borta från äpplen och potatisI slutändan, om du förstår vilka typer av livsmedel som kan och inte kan förvaras i närheten av varandra, kommer du att kunna maximera livslängden på din mat.

”Generellt sett ska du inte förvara etylenkänsliga frukter eller grönsaker tillsammans med frukter eller grönsaker som producerar en stor mängd etylengas”, säger John Adler, vice ordförande för kulinariska frågor på Blue Apron.


”Det bästa exemplet på detta är nog att förvara lök tillsammans med äpplen – du får äpplen som luktar lök! – Och oftare lök med potatis. Om du förvarar lök och potatis tillsammans påskyndar du potatisens mognadsprocess och får den att växa. Detta gäller även vitlök, trots att potatis, lök och vitlök alla bör förvaras på ett svalt och mörkt ställe”, tillägger han.

Håll meloner för dig själv

Likt äpplen och bananer producerar meloner etylen, vilket kan leda till att närliggande produkter övermognar.

Meloner förvaras bäst på bänkskivan tills de är mogna att äta eller i förseglade förpackningar som skyddar frukten själv och dess närliggande grannar i kylskåpet.

Håll blomkål borta från äpplen, kiwi och lök

Kål är en grönsak som bäst hålls borta från de flesta frukter.


”Blomkål är mycket etylenkänslig, så det är bäst att inte förvara den i samma låda som äpplen, meloner, kiwi eller lök”, säger Adler.

Om blomkålen ligger i en plastpåse eller komposterbar påse, se till att toppen är öppen så att den kan andas. Den håller sig bäst i en kylskåpslåda tillsammans med andra grönsaker – eller på en hylla. Detsamma gäller broccoli, kål och brysselkål, som alla är känsliga för etylen.

MISSA INTE

Andra läste även
MISSA INTE

Gry Forssell lämnar efter de tråkiga nyheterna – chockas av beskedet

Gry Forssell har nåtts av tråkiga nyheter som chockat...

Tina Nordströms gräns är nådd – nu lämnar hon TV4-programmet direkt

Tina Nordström, även känd som Mat-Tina, har varit en...

Nu berättar Bianca Ingrosso om anledningen till frånvaron – kommer inte synas längre

Bianca Ingrosso, en av Sveriges mest kända profiler, har...

Jessica Almenäs akut till sjukhus – efter allvarliga olyckan i direktsändning: ”Blind”

Den folkkära programledaren Jessica Almenäs, 48, har jobbat i...