När du äter frukost gör du din kropp en stor tjänst genom att ge den energi för att ta itu med dagens aktiviteter.
Havregryn är något av det bästa vi kan äta till frukost.
Det hjälper oss att öka ämnesomsättningen och förebygga hjärt- och kärlproblem.
Det finns också ett antal andra goda skäl till varför vi bör äta havregrynsgröt varje dag. Här är tio av dem.
Blodsocker
Havregryn är rikt på gelbildande kostfibrer, så kallade betaglukaner, som kan sänka eller höja kolesterolnivåerna och stabilisera blodsocker- och insulinnivåerna.
Detta är särskilt bra för diabetiker som måste vara extra försiktiga med sitt blodsocker.
Förebygger cancer
Det finns ett antal studier från USA som visar att havregrynsgröt innehåller fytokemikalier som minskar risken för bröst- och tjocktarmscancer med så mycket som tio procent.
Viktminskning
Havregryn är bra för viktminskning om det äts på tom mage.
Energi
Havregrynsgröt innehåller långsamma kolhydrater som ger dig en jämn energinivå i många timmar och är därför bra före arbete eller andra aktiviteter.
Kardiovaskulär sjukdom
Enligt en studie minskar personer som äter en portion havregrynsgröt sin risk att dö av hjärt- och kärlsjukdomar med nio procent.
Protein
En portion på cirka åtta matskedar havregrynsgröt ger dig hela femton procent av ditt dagliga proteinbehov.
Sköldkörtel
Gröt innehåller jod som bidrar till att sköldkörteln fungerar normalt, vilket reglerar hormoner, påverkar ämnesomsättningen och kroppens proteinproduktion.
Brinnande
Havregryn är rikt på fibrer, vilket gör att du känner dig mätt längre och förebygger förstoppning.
Det rekommenderas att vi äter 25-35 gram fibrer per dag, och en portion gröt bör innehålla en femtedel av detta.
Osteoporos
Havregrynsgröt innehåller kalcium och förebygger därmed benskörhet.
Nervsystemet
Havregrynsgröt innehåller B-vitamin, som är bra för nervsystemets funktion.