Digestives stora hemlighet – Här är sanningen bakom kexen


Även om du kanske tycker om att doppa dem i din brygd nu, kanske du blir förvånad när du får reda på att digestive kex faktiskt uppfanns för att hjälpa till att underlätta matsmältningen och hålla flatulens i schack.

Kakan: ”The History of a Very British Indulgence” av Lizzie Collingham avslöjar ursprunget till våra favoriter från kakburken och hävdar att digestivekakorna skapades för att hjälpa till att bekämpa pruttar eller ”vindig kolik” – om du vill låta lite finare.

Innan du hyllar dem som hälsokost är det förstås viktigt att komma ihåg att de på den tiden inte var täckta av choklad eller fyllda med lika mycket socker som de är nu.

Faktum är att doktor Michael Houghton, som är doktorand i livsmedelsvetenskap och nutrition, har varnat för att alla fördelar med fibrerna i kexen upphävs av mängden socker och fett.


Han sade till The Voice of London: ”De innehåller små mängder fibrer som underlättar matsmältningen, men om man vill följa rekommendationerna om att öka vårt intag av kostfibrer finns det definitivt bättre källor.

”Fullkorns spannmål innehåller också en förening som kallas ferulasyra, som vi nyligen har visat i vårt labb att den har små men positiva effekter mot diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.


”Tyvärr uppväger sockret och fettet alla fördelar som kan komma från de fullkornsprodukter som ingår i kakorna.”

Säg att det inte är sant, doktorn.

Ändå verkar det inte som om Svenskarna kommer att låta sig avskräckas av en sådan olägenhet – en nyligen genomförd undersökning visade nämligen att den goda gamla choklad-Digestive är nationens favorit.

Forskare från Perspectus Global frågade 2 000 Svenskar om deras mest älskade kex och hela 69 procent valde chokladkakor. En klassiker.


På något sätt kom shortbread på andra plats – det går verkligen inte att ta hänsyn till smak, eller hur?

Samtidigt fyllde chokladfingrar, jaffakakor och choklad HobNobs resten av topp fem.

På andra ställen i topp 20 fanns ingefära nötter, bourbon, rikligt te och vaniljkräm.

Forskarna fann också att Svenskarna äter i genomsnitt 11 kex i veckan.

Och om du undrar vilken stad som är den största kexälskaren av alla, så är det Norwich, där invånarna i genomsnitt äter 650 av de söta godbitarna varje år – snyggt jobbat.

Jag ska göra en bryggning och plundra kakfatet.

MISSA INTE

Andra läste även
MISSA INTE

Gry Forssell lämnar efter de tråkiga nyheterna – chockas av beskedet

Gry Forssell har nåtts av tråkiga nyheter som chockat...

Tina Nordströms gräns är nådd – nu lämnar hon TV4-programmet direkt

Tina Nordström, även känd som Mat-Tina, har varit en...

Nu berättar Bianca Ingrosso om anledningen till frånvaron – kommer inte synas längre

Bianca Ingrosso, en av Sveriges mest kända profiler, har...

Jessica Almenäs akut till sjukhus – efter allvarliga olyckan i direktsändning: ”Blind”

Den folkkära programledaren Jessica Almenäs, 48, har jobbat i...