Ingefära är bra för mycket – roten har länge varit känd för sina hälsofrämjande egenskaper.
Och det är förstås ingen slump att ingefära har använts som naturläkemedel i hundratals år! Det är perfekt för att brygga te, i matlagning och för användning som naturmedicin.
Men visste du att ingefära också är en perfekt växt att odla inomhus?
Den kräver mycket lite skötsel, älskar svala platser och du kan använda delar av roten och lämna resten i marken när den växer vidare. Dessutom är den riktigt bra!
Så varför inte börja idag?
Hur odlar man ingefära?
För det första kan du beställa ett frö från en katalog eller gå till en blomsteraffär.
Ingefära tar cirka 10 månader att mogna och tål inte frost. Om du bor på en plats där det är kallt på vintern, som i Danmark, är det bättre att odla ingefära i en kruka inomhus och ta ut den på sommaren.
Se till att du har en kruka som dräneras väl och har en mycket rik jord. Välj en kruka som är bred och öppen, detta är viktigt eftersom ingefärsrötter växer horisontellt.
Ingenjörsbladet älskar öppna, breda krukor, till skillnad från de flesta andra krukväxter.
Steg för steg
1. Blötlägg ingefäran över natten i varmt vatten.
2. Fyll krukan med jord och placera ingefärsrötterna med skotten uppåt. Täck rötterna med 4-5 centimeter jord.
3. Vattna mycket.
4. Placera krukan på en någorlunda varm plats där det inte finns för mycket direkt solljus.
5. Håll ingefäran fuktig med en sprayflaska. Den växer långsamt och det kommer att ta några veckor innan du ser resultaten.
Rörda efter 3 månader
Små bitar av ingefära kan skördas efter 3-4 månader efter att tillväxten har börjat.
Ingefära kan skördas på detta sätt i all oändlighet, så länge de är välskötta kommer de fortfarande att producera rötter.
Det behöver inte vara svårare än så här att ha en obegränsad mängd ingefära hemma! Samma sak gäller för gurkmeja.
Dela gärna det här tipset med familj och vänner på Facebook – tryck på knappen nedan!