Jag vågar påstå att ägg kanske är en av världens bästa livsmedel att ha hemma. De är rika på näring, smakar gott och kan användas i många olika rätter. De är också fulla av protein. Ägg kan ätas året runt, men som alla vet äter många dem ännu mer runt påsk.
Det som kan göra dig helt galen är när du har kokat flera ägg och inget av dem är lätt att skala.
Du vet, när halva ägget sitter fast i skalet och följer dig när du tar bort hela ägget. Till slut finns det inte mycket ägg kvar. Det är inte heller en vacker syn på serveringsfatet i påsk.
Det finns ett smart knep som inte många känner till.
Den ”hemliga” ingrediensen som min mormor tipsade mig om är bakpulver. Du kan använda den om du väljer det trick som jag själv alltid använder. Det är enkelt och kräver bara en extra sak utöver det vanliga sättet att laga mat.
Hur man får perfekta ägg
Du behöver:
- jäst
- gryta
- bakpulver
Trick 1: Bakpulver ökar äggets pH-värde. När detta sker, lossnar det vita lättare från skalet.
Häll en tesked bakpulver i vattnet och koka äggen som vanligt. 6-12 minuter, beroende på om du föredrar mjuka eller hårdkokta ägg.
När ägget är klart, låt det svalna i kallt vatten i cirka fem minuter. Tillsätt lite bakpulver för att få effekt. Börja sedan skala. Ta-da!
Trick 2: Den här metoden är bra om du serverar många skalade ägg. Du vill inte att det ska ta hela dagen att stå där och skala.
Kok ägg med vatten och salt som vanligt. När äggen är klara, lägg dem i en kastrull med iskallt vatten. Sätt på ett lock och skaka en stund. Skala sedan äggen under rinnande vatten.
Trick 3: Koka äggen tills de är klara. Låt dem svalna helt. Ta ett ägg i taget och slå det mot en hård yta, helst en bordsskiva. När ägget spricker rullar du det mot en hård yta. Fram och tillbaka tills skalet lossnar. Gör likadant med resten av äggen.
Trick 4: Koka äggen tills de är hårdkokta. När de är klara lägger du ett ägg i taget i ett stort glas med kallt vatten. Täck glaset med handflatan. Skaka sedan glaset hårt i några sekunder.
Dela gärna denna artikel så att fler får ta del av tricken.