Föreställ dig att du har ätit en god middag, du är mätt och kan inte få ner mer. Men något lockar – du längtar efter något sött som avslutning på måltiden. Men om du inte kan äta mer mat, hur kan du då äta efterrätt? Nu har forskarna funnit svaret – efterrättsmagen är sann.
”Dessertmage” – det är inget nytt. Mormor och farmor har haft rätt, det är klart att äta lite efterrätt efter middagen. Detta är åsikten av professor emeritus vid universitetet i Bergen – Arnold Berstad.
Matpåsen är flexibel
Det finns en förklaring till detta och den är att magen är flexibel. I samband med detta gör det socker som ofta finns i efterrätter att magen utvidgas. Detta beror på att sockret utlöser en reflex som får magen att expandera. En konsekvens av detta är att vi inte känner oss lika mätta.
Berstad anser att många desserter innehåller vattenlösligt socker. Vattnet och sockret passerar genom magen som en ”genväg” även när den är full.
Om du har genomgått gastric bypass eller någon annan typ av operation på magen kan den inte expandera på samma sätt, vilket kan vara bra att tänka på.
Det är goda nyheter – nu behöver du inte känna dig skyldig när du äter efterrätten.