Vi vet redan att kaffe är bra för kroppen, men hur mycket ska vi egentligen dricka varje dag?
Ny forskning visar att två till tre koppar kaffe per dag kan vara förknippade med en längre livslängd.
Jämfört med att undvika kaffe var det också förknippat med en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt studien.
Resultaten gällde malda, snabbkokta och koffeinfria varianter av drycken, och forskarna säger att de tyder på att kaffekonsumtion bör betraktas som en del av en hälsosam livsstil. Det rapporterar Metro.
Enligt studien var det två till tre koppar per dag som gav den största riskminskningen.
Jämfört med att inte dricka kaffe var detta förknippat med en 14 %, 27 % och 11 % lägre sannolikhet för dödsfall för koffeinfritt kaffe, malet kaffe och snabbkaffe.
Studieförfattaren professor Peter Kistler vid Baker Heart and Diabetes Research Institute i Australien säger: ”I denna stora observationsstudie var malet snabbkaffe och koffeinfritt kaffe förknippade med liknande minskningar av förekomsten av kardiovaskulära sjukdomar och dödsfall av kardiovaskulära sjukdomar eller någon annan orsak.”
Resultaten tyder på att ett lätt till måttligt intag av malet kaffe, snabbkaffe och koffeinfritt kaffe bör betraktas som en del av en hälsosam livsstil.
I studien undersöktes sambanden mellan kaffetyper och hjärtrytm, hjärt- och kärlsjukdomar och död med hjälp av data från UK Biobank-studien, där vuxna i åldrarna 40-69 år rekryterades.
”Koffein är den mest kända komponenten i kaffe, men drycken innehåller mer än 100 biologiskt aktiva komponenter. Det är troligt att de icke-kaffeinhaltiga föreningarna är ansvariga för de positiva samband som observerats mellan kaffedrickande, hjärt- och kärlsjukdomar och överlevnad”, säger Peter Kistler och tillägger:
”Våra resultat tyder på att man inte bör avråda från att dricka små mängder kaffe av alla typer, utan att det kan vara ett hälsosamt beteende för hjärtat.”
Två till tre koppar per dag
Även om alla typer av kaffe var förknippade med en minskning av kardiovaskulära sjukdomar, var risken lägst med två till tre koppar per dag.
Jämfört med att inte dricka kaffe var det förknippat med en 6 %, 20 % och 9 % minskad sannolikhet för kardiovaskulär sjukdom för koffeinfritt kaffe, malet kaffe och snabbkaffe.
Att dricka mer kaffe minskade inte risken för hjärt- och kärlsjukdomar – i själva verket var det mindre troligt att personer som drack fyra eller fler koppar per dag skulle få fördelar jämfört med dem som drack två till tre koppar per dag. Studien visade också att arytmi diagnostiserades hos 30 100 personer (6,7 %).