Det är snart december – och det betyder att risgrynsgröt står på menyn för många.
Förresten är butikerna redan fyllda med julklappar, julgodis och allt annat som hör till julmånaden.
För många betyder det också att risgrynsgröt står på menyn. För barnfamiljer kan det till och med finnas något att äta för nissen när familjen har gått och lagt sig.
Det är egentligen inte svårt att göra risgrynsgröt – men många tycker ändå att det är lite jobbigt eftersom de måste hålla ett öga på grötgrynen. Det krävs inte mycket för att botten ska brinna – och det kan snabbt förstöra hela grötgrödan.

Men det finns faktiskt ett genialt knep som gör det mycket enklare att göra risgrynsgröt – och som också ser till att gröt aldrig bränns.
Tipset kommer enligt Idenyt från den äldre generationen.
Du kan enkelt göra risgrynsgröt under täcket. Det kan låta konstigt, men det är ändå sant.
Förr i tiden svepte man in grytan med risgrynsgröt i ett täcke, eller ännu äldre tider svepte man in grytan i hö. Här skulle den ligga i ett par timmar och sedan – poff – var risgrynsgröt redo att serveras.
Vad du behöver
300 g risgrynsgröt
en matsked vatten
½ l helmjölk
1 l skummjölk
1 tsk salt
För att laga risgrynsgröt behöver du en tjockbottnad kastrull och en handduk.

Hur man gör den:
1. Häll riset i kastrullen. Tillsätt sedan vatten som täcker riset och salt.
2. Koka upp riset och vattnet under omrörning.
3. När vattnet har kokat bort, tillsätt en halv liter söt mjölk. Värm mjölken och riset till strax före kokpunkten.
4. Mjölken och riset har nu nått kokpunkten och det betyder att du ska röra om i grytan. Låt riset sjuda under omrörning i cirka 10 minuter.
5. När all helmjölk har kokat bort och blandningen har tjocknat, tillsätt minimjölken.
6. Koka sedan upp pannan igen under omrörning.
7. Ta bort pannan så snart den kokar. Sätt på locket på grytan och svep in den i en handduk. Linda sedan in grytan väl under täcket.
8. Låt sedan grytan stå i några timmar, högst tre. Därefter är gröten klar att servera.