Ska du ut och resa? Detta får du INTE missa att ta med dig!


Efter över femton år av resor runt om i världen har det jag har med mig i min väska förändrats en hel del. Jag har helt enkelt lärt mig mycket om packning sedan jag gav mig ut på vägarna för första gången 2006.

Jag har rest med stora duffelbags, 60-litersryggsäckar, 30-litersryggsäckar, handbagage och allt däremellan. Jag har lärt mig olika packningstekniker genom åren och idag vill jag dela med mig av den kunskapen till dig.

Så vad ska du packa på din resa?

Så lite som möjligt. Att packa lätt är en klyscha, men ändå en klyscha som har en hel del sanning i sig. Ju mer jag reser, desto mer inser jag att jag inte behöver en massa saker. Allt jag behöver ryms numera i en enda ryggsäck.

Jag gillar att skriva ner allt jag tror att jag kommer att behöva – och sedan halvera det. Jag frågar alltid mig själv: ”Kommer jag att använda detta tillräckligt mycket för att motivera vikten?” För det mesta är svaret nej.


Jag tar bara med det nödvändigaste, och om jag verkligen behöver något som jag inte tog med mig köper jag det på vägen. Det är inte så svårt att hitta medicin, kläder eller ett paraply utomlands.

Jag försöker också hålla mig till samma klimat under mina resor för att undvika att behöva bära med mig massor av olika sorters kläder. Jag vill inte släpa runt på tröjor i Thailand! Planerna kan dock ändras, och om det händer köper jag en lätt jacka eller en tröja. Jag behåller den tills den blir en belastning och ger sedan bort den.

Dessutom kan man tvätta utomlands, så jag gillar att ha med mig tillräckligt med kläder för 7-10 dagar, tvätta och sedan upprepa. Det finns ingen anledning att ta med sig en massa saker när man bara kan tvätta det man har.

När det gäller det långa svaret på vad du bör packa? Jo, nedan är mitt förslag till packlista – men du bör skräddarsy den efter dina behov. (Observera: Detta fokuserar på resor till ett klimat som inte är vinterklimat. Om du är på väg någonstans där det är kallt måste du anpassa dig därefter och utöka din lista).


KLÄDER
5 t-shirts
1 långärmad t-shirt
1 par jeans (tunga och svåra att torka, men jag använder dem ofta – ett bra alternativ är khaki).
1 par shorts
7 par underkläder
1 baddräkt
1 par flip-flops/sandaler
1 par sneakers
8 par strumpor (jag tappar alltid bort mina strumpor så jag tar med extra! Jag har ingen aning om vart de tar vägen?)
1 par klädskor (tunga att bära runt på, men när jag besöker vänner brukar vi åka någonstans där det inte är sneakervänligt. Detta är beroende av resmålet. Jag gör detta mer i Australien och Europa och mindre överallt annars).
1 klädskjorta/Klänning (för att gå till ett respektabelt ställe på kvällen).
1 par svarta klädstrumpor

TOALETTARTIKLAR
1 tandborste
1 tub med tandkräm
1 paket tandtråd
Deodorant
1 rakhyvel
1 liten flaska schampo
1 liten flaska duschgel
1 handduk (packa alltid en handduk!)

EN LITEN MEDICINVÄSKA.
Plåster
Hydrokortisonkräm
Antibakteriell kräm
Ögondroppar
Tylenol
Handdesinfektionsmedel

UTRUSTNING
Bärbar dator
Smartphone
Universell nätadapter/konverterare
Kindle (om du är en ivrig läsare och inte vill släpa runt på böcker).
Kamera (om du vill ha mer än bara smartphone-foton)

ÖVRIGT
Nyckel eller kombinationslås (alla bör ha en nyckel eller ett kombinationslås!)
Ficklampa (tro mig, den kommer till nytta).
Ziplock-påsar
LifeStraw (vattenfilter)


Särskilt tips: Köp en liten ryggsäck så att du inte frestas att packa för mycket. Vi gillar omedvetet att fylla tomma utrymmen, så om du har en stor väska är du mer benägen att packa för mycket bara för att inte slösa utrymme. Genom att skaffa en mindre ryggsäck tvingas du att bara ta med det nödvändigaste – ett tankeknep som fungerar mycket bra!


Jag har upptäckt att den här listan gör att jag inte saknar något. Jag är säker på att många av er kommer att läsa detta och säga ”Men hur är det med X?” eller ”Du behöver verkligen inte Y”. Det fungerar för dig, och den här listan fungerar för mig. Skräddarsy din lista så att den passar dina resor.

Jag skriver det här inlägget inte för att jag tror att det finns ett perfekt sätt att packa, utan för att besvara den återkommande frågan om vad jag packar och varför. Det här är min lista och passar min livsstil ”jaga sommaren, bo på vandrarhem”.

Men den verkliga poängen jag vill betona är att du egentligen inte behöver så mycket när du reser. Du behöver aldrig så mycket som du tror.

MISSA INTE

Andra läste även
MISSA INTE

Per Gessle avslöjar: Vägrar vara med i programmet: ”Är inte den typen”

Per Gessle är en av Sveriges mest folkkära artister...

Lill-Babs okända barn träder fram – nu ber hon om hjälp

Sex år har gått sedan den älskade Barbro "Lill-Babs"...

Nu väljer Kristin Kaspersen att tala ut om ingreppet: ”Tänkt på det länge”

Kristin om utseendeförändringen Kristin Kaspersen är en kvinna som gillar...

Hans Wahlgrens sista önskan är uppfylld – dottern Pernillas berörande ord: ”Han ville…”

Pernilla Wahlgren om tunga sorgen efter pappa Hans Wahlgrens...

Kvinnan träder fram efter besök hos Martin ”E-Type” – Melinda ger svar

Melinda Jacobs svarar på uppgifterna om livet med Martin...