De flesta av oss har förmodligen vuxit upp med att dricka mjölk till maten, men egentligen borde vi inte dricka mjölk alls.
Vi känner alla till en person som dricker mjölk till varje måltid. Kanske är du den personen? Varje glas mjölk har en historia, som vanligtvis börjar med en ko. Men i slutet av berättelsen finns bara en slutsats: du bör inte dricka mjölk.
Komjölk orsakar en rad negativa hälsorisker och miljökonsekvenser och har få, om ens några, oersättliga fördelar. Det skriver Dailycampus.
Människor ska inte dricka andra djurs mjölk, särskilt inte efter amningsåldern. Människokroppen börjar vanligtvis förlora sin förmåga att smälta laktos efter barndomen i en process som kallas laktosmalabsorption.
Detta beror på minskad tillgång till enzymet laktas, som gör det möjligt för tunntarmen att bryta ner laktos. Forskare uppskattar att cirka 68 procent av världens befolkning har denna malabsorption, vilket ofta leder till någon grad av laktosintolerans.
Studier har visat att mjölk är kopplat till ett antal andra cancerformer och sjukdomar, t.ex. bröst-, äggstocks- och prostatacancer. Mättat fett i mjölk och andra mejeriprodukter är också den största källan till mättat fett i USA och bidrar till hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och Alzheimers sjukdom.
Många människor oroar sig också för hälsoeffekterna av hormonerna i mjölken. Det finns ett antal studier om detta ämne, men steroidhormoner är de mest ”djupgående biologiska effekterna” (Malekinejad, H. och Rezabakhsh, A., 2015).
Mjölk kan inte produceras utan hormoner. Detta är den biologiska verkligheten för människor, getter och alla andra döende djur.
Graviditetsliknande hormoner, t.ex. östrogen, måste finnas för att ett däggdjur ska kunna producera mjölk.
Kor är inga mjölkmaskiner, de kan inte ständigt producera mjölk utan någon form av stimulans. De måste antingen vara befruktade, vanligtvis genom artificiell insemination, eller få hormoner.
Dessutom måste korna uthärda de trånga och ofta smärtsamma förhållandena på mjölkgårdarna. Enligt en studie från USDA från 2014 hålls 20 % av USA:s mjölkkor i ”frigående boxar utan tillgång till uteplats”. Kor måste ofta utstå den psykiska stressen från transporter, dålig livskvalitet och tidig separation från sina mödrar.
Den goda nyheten är att det finns många alternativ. Havremjölk och sojamjölk är utmärkta alternativ. Marknaden för mjölkfria produkter fortsätter att utvecklas, med sojabaserade ostar och vegansk glass på hyllorna. Även om alternativen har sina egna brister överväger fördelarna – till skillnad från komjölk – de negativa.