Kändiskock delar med sig av det geniala tipset – Därför ska du ALDRIG pressa vitlök


Många gör det – men smaken blir faktiskt mycket bättre om du gör det på ett annat sätt.

Vitlök är en viktig ingrediens i många kök – och den används i en mängd olika rätter.

Honung kan dock ge olika smakupplevelser beroende på hur du använder den, så det finns några saker att tänka på.

Det är stor skillnad mellan att skära, riva, hacka och pressa vitlök – och en del av det bör du undvika helt.


Markiz Tainton deltog i den svenska upplagan av Masterchef 2014. Idag har hon tusentals följare på sin Instagram-profil, har gett ut kokböcker och har en egen matlagningsshow.

Här delar hon bland annat med sig av tips och tricks för köket, och här delar hon också med sig av ett trick för vad man ska göra – och absolut inte göra – med vitlök.

Hon säger att många människor gör misstaget att helt enkelt riva vitlöken på ett rivjärn och sedan slänga den på stekpannan. Och det är enligt Markiz något man bör hålla sig långt borta från.


<instället tar=”” du=”” fram=”” en=”” kniv=”” och=”” skärbräda=”” hackar=”” vitlöken=”” fint.=”” detta=”” ger=”” mycket=”” mer=”” utsökt=”” vitlökssmak,=”” säger=”” hon.<=”” p=””> </instället>

”Hacka vitlöken, för då bränns den inte lika lätt och du får en rundare och mildare smak”, förklarar hon.

Gör aldrig detta

Det finns dock andra sätt att göra det på.


Du kan till exempel krossa vitlöksklyftan med en kniv och sedan skala av skalet och hacka den. Eller så kan du göra som de gör i Italien och skära vitlöken mycket tunt med ett rakblad eller en kniv – det är en perfekt metod för grönsaksrätter där vitlöksaromen inte ska vara dominerande.

Det finns en sak som du absolut inte får göra, säger kocken Niclas Rapp. Du får aldrig pressa vitlöken i en vitlökspress – även om många använder den.

”När du använder en vitlökspress frigörs svavelföreningar som ger en skarp och bitter smak. De döljer också de finare smakerna och sötman”, säger han.

Om du ska lyssna på kockar är det dags att lägga undan vitlökspressen och rivjärnet – och ta fram kniven och skärbrädan i stället.

MISSA INTE

Andra läste även
MISSA INTE

Gry Forssell lämnar efter de tråkiga nyheterna – chockas av beskedet

Gry Forssell har nåtts av tråkiga nyheter som chockat...

Tina Nordströms gräns är nådd – nu lämnar hon TV4-programmet direkt

Tina Nordström, även känd som Mat-Tina, har varit en...

Nu berättar Bianca Ingrosso om anledningen till frånvaron – kommer inte synas längre

Bianca Ingrosso, en av Sveriges mest kända profiler, har...

Jessica Almenäs akut till sjukhus – efter allvarliga olyckan i direktsändning: ”Blind”

Den folkkära programledaren Jessica Almenäs, 48, har jobbat i...