Visste du att du kan göra din äggkokning mycket enklare med hjälp av lite citron?
För svenskarna är ägg ofta en favorit på frukost- och lunchbordet.
Särskilt vid festliga tillfällen, när jul- och påskluncherna står på programmet, kokas även ägg till lunchbordet. Men för värden kan det vara mycket jobb, inte för att det är jobbigt att koka äggen, utan för att det kan vara jobbigt att skala dem.
Men det finns tips som kan hjälpa dig.
Det visar sig att en citron kan göra underverk för äggen.
Om du helt enkelt tillsätter lite citronsaft i det kokande vattnet och sedan sänker värmen lite när du kokar äggen blir de mycket lättare att skala efteråt.
Citronsaften gör inte äggen sura eller smakar citron – den gör bara skalet lättare att skala av.
Bakpulver har samma effekt
Det sägs att bakpulver har samma effekt.
Lägg bara en tesked bakpulver i grytan tillsammans med vatten och ägg.
Bakpulveret höjer äggets pH-värde, vilket gör att äggvittan lättare lossnar från skalet.
När äggen har kokat färdigt, låt dem svalna i kallt vatten i cirka fem minuter. Om det behövs kan du tillsätta lite extra bakpulver i vattnet medan äggen svalnar – på så sätt kan du se till att effekten fungerar optimalt.
För att göra äggkokningen ännu enklare kan du skaka kastrullen med äggen och sedan pochera dem under rinnande vatten. Det rinnande vattnet gör också att skalet glider av lättare och äggen blir fina och ”rena” efter skalningen.
En annan smart metod är att vänta tills äggen har svalnat helt innan du skalar dem. Om du vill skala ägget slår du det mot en hård yta, t.ex. en bordsskiva, och ”rullar” sedan ägget fram och tillbaka. Skalet lossnar då och du kan lätt skala av det.
Oavsett om du använder det ena eller det andra knepet – allt som återstår att säga är: ha kul.