Det är ett vanligt misstag som många gör – men egentligen borde du göra något helt annat.
Ris är något som ofta står på menyn i svenska hem.
De flesta sköljer också riset innan det behöver sköljas.
Detta är ett välkänt råd som har kommit till av flera skäl. Du bör bland annat skölja riset eftersom det tar bort överflödig stärkelse och därmed ser till att riset inte klibbar ihop efteråt.Dessutom bör du tvätta riset för att ta bort överflödig arsenik.
Arsenik är ett giftigt grundämne som hör till halvmetallerna och som finns i stor utsträckning i naturen, i en mängd olika kemiska föreningar och mineraler, vilket som Samvirke.dk skriver.
Ris bör därför alltid sköljas innan det tillagas och vid behov läggas i blöt över natten så att så mycket arsenik som möjligt sköljs ut.
Det går dessutom att minska risken för cancer genom att äta ris genom att skölja ur så mycket arsenik som möjligt.
För de flesta människor verkar det helt naturligt att slänga vattnet som används för att rengöra riset i diskhon – det är ett vanligt misstag, men det visar sig att du borde göra något helt annat.
Det är rådet från hälsobloggaren Sabrina Wang, som lärde sig ett smart knep för hemlagad mat i Kina. Det skriver Apartment Therapy.

”Ris är så vanligt där (i Kina, red.), så i stället för att slösa bort vattnet som vi använder för att skölja riset, sparar vi det”, förklarar hon.
Rörelsen för att spara vatten är – för de flesta människor – förmodligen ganska överraskande. Det visar sig att det är ett utmärkt rengöringsmedel.
Det är därför det är en lysande rengöringsmedel
Anledningen till att vatten är ett effektivt botemedel mot smuts och matrester är risets höga stärkelseinnehåll. Detta gör vattnet ”surt” igen.
Det kan alltså användas till allt från diskning till rengöring av smutsiga ytor, köksredskap och verktyg.
Det är därför du enligt hälsobloggaren istället ska lägga vattnet i en lufttät behållare och ställa det i kylskåpet, där det kan hålla sig i en vecka.
Det finns dock några saker att vara medveten om i detta avseende. Du bör t.ex. inte använda vattnet för att rengöra fettfläckiga ytor, precis som du bara bör använda vatten som du sköljt vitt ris med.
”Undvik basmatiris och brunt ris, eftersom dessa risvarianter inte innehåller lika mycket stärkelse. Det är det som gör risvatten till ett så bra rengöringsmedel”, säger Sabrina Wang till Apartment Therapy.
Risvatten har också flera andra smarta egenskaper. Det kan bland annat vara effektivt för att få blommor att växa och blomma.
Med andra ord – skölj gärna riset, men spara vattnet, eftersom det är effektivt för många smarta hushållstricks.