Många gillar säkert den gamla ”höstackmetoden”, eftersom du inte behöver hålla ett öga på grytan medan du lagar mat. Tyvärr finns det en risk för att farliga bakterier utvecklas. Men det går att undvika.
Det är både enkelt och klimatvänligt att göra risgrynsgröt under täcket. När gröten kokar tar du bort den från värmen och sveper in den i en handduk. Lägg ett täcke runt den – och vänta bara.
Inom tvekan är det många som gillar den gamla ”höstack”-metoden, eftersom den innebär att man inte behöver hålla ett öga på grytan medan den kokar.

Tyvärr finns det en risk för att farliga bakterier utvecklas.
Detta framgår av ett inlägg på Facebook från den danska livsmedelsmyndigheten, som skriver att bakterien Bacillus cereus till exempel kan producera ett gift om gröt inte kyls snabbt.
Livsmedelsverket rekommenderar att du lämnar gröt under täcket i högst en timme. Ät grötgrödan direkt efteråt eller kyl den för senare användning.
Undervik magsmärtor under julen
Det är inte bara risgrynsgröt som kan ge dig magproblem i juletid.
”Tyvärr ser vi varje år att många människor blir sjuka av maten de äter i december och januari. Det beror förmodligen på att många människor i privata kök glömmer bort några av de mest grundläggande hygientipsen när de är upptagna och måste laga mat till många människor”, säger Niels Ladefoged Nielsen, specialkonsult vid danska livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Ett klassiskt misstag är att kocken i köket inte värmer de varma rätterna ordentligt innan de ställs på bordet.

Detta kan till exempel göra den varma leverpastejen till en fristad för virus och bakterier som är kända för att orsaka både kräkningar och diarré. Det är också viktigt att kyla ner tartelettfyllningen snabbt, till exempel om rätten inte ska serveras förrän dagen efter.
För fler tips om hur du undviker att skicka hem dina middagsgäster med en magsjuka, läs den här artikeln: