Så här vet du om honungen du köper är äkta eller falsk


I hemmet finns det alltid en burk med honung i köksskåpet. Först och främst använder jag det när jag är lite trött eller sjuk, för då brukar jag lägga en sked honung i min kopp te.

Vet du att honung är ett mirakelmedel? Till exempel kan superfrisk honung döda multiresistenta bakterier och vara ett alternativ till antibiotika.

Jag brukar köpa svensk, lokalt producerad honung. Men om jag ska vara ärlig har jag nog köpt mycket honung i snabbköpet utan att titta på etiketten. Kanske har du också gjort det?

Tyvärr är det mycket fusk med honung – och det kan skada din hälsa, precis som det är dåligt för miljön. I några av våra svenska butiker säljs fortfarande tvivelaktiga produkter, och i USA är över 75 % av den honung som säljs inte riktig honung!


Varför är det så farligt? Förfalskad honung kan bland annat innehålla antibiotikarester som oseriösa honungsproducenter har gett bin för att hålla dem friska.

Det är därför jag tycker att det är lämpligt att ta en närmare titt på några smarta knep så att alla kan upptäcka falsk honung och förhoppningsvis göra klokare val i framtiden!

Honung är dyrt och ganska komplicerat att framställa, medan socker och vatten är billigt. Tyvärr innebär detta att det finns mycket pengar att tjäna på att producera och sälja falsk honung.

Honung finns med på EU:s topplista över mest fuskade livsmedel, skriver bland annat svenska Testfakta. Men för att det ska kallas honung måste innehållet vara 100 % honung utan några tillsatser.

Alltför ofta har tester visat att innehållet i stället är tillsatt socker och citronsyra.

Det här är falsk honung

Honungen skördas för tidigt, innan den är mogen. Den bearbetas sedan för att öka volymen så att mer av den falska honungen kan säljas.



Honungen blandas till exempel med socker eller majssirap.
Honungen säljs som riktig honung, men innehåller i stället till exempel honungsaromer, fruktos eller glukos.

Honungen importeras och etiketterna ändras för att få den att se ut som riktig honung.

Hur man ser om honungen är falsk

1. Ta en sked honung och lägg den i ett glas vatten. Om honungen löses upp är den inte äkta. Ren honung ska hålla ihop som en massa när den läggs i vatten.

2. Om du har jod kan du blanda det med honung i ett glas vatten. Om honungen blir blå, innehåller den majsstärkelse.

3. Häll några droppar vinäger i ett glas vatten och tillsätt lite honung. Om det skummar eller bubblar kan det vara blandat med gips.

4. Ta en tändsticka och bränn en del av honungen med den. Om honungen antänds och brinner är den ren.

5. Lägg lite honung på en sked och torka av den. Honung med mycket vatten faller snabbt. Honung av hög kvalitet kommer att fastna.

Bonustips:

Kolla på etiketten och kontrollera om ingredienserna innehåller ”high fructose corn syrup” (HFC) eller kommersiell glukos. Detta är två tillsatser som ofta används för att späda ut honung.

Håll också i minnet att honung är flytande, men med tiden bör den stelna eller ”kristalliseras”. Om du köper en burk med honung som redan har kristalliserats är den ren.

Om du har köpt flytande honung kan du vänta några dagar och se om den stelnar. Du kan också lägga den i frysen för att påskynda processen.

Efter att ha läst detta vet jag att jag alltid kommer att välja lokalproducerad svensk honung! Tveka inte att dela det här tipset på knappen nedan så att alla dina vänner på Facebook kan lära sig att upptäcka falsk honung!

MISSA INTE

Andra läste även
MISSA INTE

Gry Forssell lämnar efter de tråkiga nyheterna – chockas av beskedet

Gry Forssell har nåtts av tråkiga nyheter som chockat...

Tina Nordströms gräns är nådd – nu lämnar hon TV4-programmet direkt

Tina Nordström, även känd som Mat-Tina, har varit en...

Nu berättar Bianca Ingrosso om anledningen till frånvaron – kommer inte synas längre

Bianca Ingrosso, en av Sveriges mest kända profiler, har...

Jessica Almenäs akut till sjukhus – efter allvarliga olyckan i direktsändning: ”Blind”

Den folkkära programledaren Jessica Almenäs, 48, har jobbat i...