Honung är på många sätt ett fantastiskt livsmedel och en produkt av binas hårda arbete.
Det sägs bland annat att helt färsk honung kan döda multiresistenta bakterier och bli ett alternativ till antibiotika i framtiden.
Tyvärr är det vanligt att honung luras och många förfalskade produkter säljs i butikerna. Falskt honung kan bland annat innehålla antibiotikarester, som oseriösa biodlare matar bina med för att hålla dem fräscha.
Därför tycker jag att det måste vara lämpligt att titta på några smarta knep så att alla kan upptäcka den falska honungen och förhoppningsvis göra oss smartare i framtiden.

Honung finns med på EU:s lista över de mest bedrägliga livsmedlen, skriver Testfakta.
För att en produkt ska kunna kallas honung måste den innehålla hundra procent honung och inga tillsatser.
Men tester visar att flera butiker säljer honung som innehåller tillsatt socker och citronsyra i stället.
Så här luras du:
Honung blandas till exempel med majssirap eller socker.
Honung säljs som honung, men innehåller fruktos, glukos eller honungsaromer.
Bina matas med sockersirap som ger en honungsliknande substans men saknar pollen.
Honungen filtreras för att dölja pollenrester och honungens ursprung.

Hur du upptäcker falsk honung
1. Ta en sked honung och lägg den i ett glas vatten. Om honungen löses upp är den inte äkta. Ren honung ska hålla ihop som en massa när du lägger den i vatten.
2. Om du har jod kan du blanda det med honung i ett glas vatten. Om honungen blir blå, innehåller den majsstärkelse.
3. Häll några droppar vinäger i ett glas vatten och tillsätt lite honung. Om den trycker eller bubblar kan den vara blandad med gips.

4. Ta en tändsticka och bränn en del av honungen med den. Om honungen antänds och brinner är den ren.
5. Lägg lite honung på en sked och torka av den. Honung med mycket vatten faller snabbt. Honung av hög kvalitet håller sig fast.

Det skadar inte att läsa etiketten noga och se om ingredienserna innehåller ”majssirap med hög fruktos” (HFC) eller kommersiell glukos. Detta är två tillsatser som ofta används för att späda ut honung.
Personligen tycker jag också att man alltid ska välja svensk honung från den lokala biodlaren om man kan.
Till tveka inte att dela det här tipset med knappen nedan så att alla dina vänner på Facebook kan lära sig att upptäcka falsk honung!