Under fredagens sändning av ”Nyhetsmorgon” på TV4 uppstod en lättsam oenighet mellan programledaren Steffo Törnquist och kocken Isabella Morrone, vilket ledde till att situationen skämtsamt beskrevs som att ett ”krig startats”.
Konflikten uppstod under en matlagningssession där Morrone demonstrerade hur man tillagar den italienska rätten pasta vongole, en populär musselpasta.
Blir oense
Morrone, som är kunnig i italienska matlagningstraditioner, betonade att man bör använda torkad pasta och att spaghetti eller linguine är att föredra för denna rätt. Men när Steffo, känd för sitt kulinariska intresse, föreslog att lägga till lite parmesanost för smakens skull, reagerade Morrone direkt.
Hon skämtade om att Steffo hade ”startat krig” och framhöll att parmesanosten skulle ”döda smaken av skaldjuren”, vilket går emot traditionella italienska matlagningsprinciper där fisk och skaldjur sällan serveras med ost.
– Torkad pasta inte färsk, gärna spaghetti eller linguine passar bäst till skaldjur, men det är en smaksak, berättar hon i sändning.
Steffo accepterade Morrone’s åsikt med ett enkelt ”rimligt, rimligt”. Denna lilla incident visar på deras båda passion för mat och respekt för olika matlagningstraditioner, även om de inte alltid är överens.
– Alltså lite parmesan till det här så är det gott bara som det är…
Orden får Isabella att hoppa till.
– Han har startat krig med mig!, säger hon skrattandes.
– Nu ska jag försöka att inte vara diplomatisk och säga att man gör som man vill, för egentligen vill jag inte att man gör som man vill här. Parmesanen den dödar smaken av skaldjuren! Om vi ändå har fiskat upp den från havet, vi tar död på någonting, då ska ju den smaka – inte parmesanen!
– Rimligt. Rimligt, svarar Steffo.
Är en livsnjutare
Steffo Törnquist är inte bara en veteran på TV4 utan även en verklig livsnjutare som värdesätter god mat och dryck. Han har tidigare delat med sig av sitt intresse för jakt och att njuta av livets goda, något han säger sig ha ärvt från sin morfar.
– Morfar var allt utom en ”lagom-person”, han var en livsnjutare. Det är absolut därifrån jag har fått min aptit på livets goda. Det finns ingen anledning att inte äta och dricka gott, om man kan. Det handlar om ett intresse för bra råvaror och goda smaker, och det har jag, har han berättat för Icakuriren.
Det är denna kärlek till kvalitativa råvaror och goda smaker som driver hans kulinariska äventyr, även om de ibland leder till lättsamma meningsskiljaktigheter i tv-sändningar.