Styvfar sätter ner foten mot styvdotter och ex – anledningen är otrolig


Levande med en partner som förstör din självbild eller ditt självförtroende innebär att den personen inte hör hemma i ditt liv.

Men ibland är rädslan för ensamhet större än jakten på lycka. Många människor stannar i ett förhållande alldeles för länge – även om vi mår dåligt och förhållandet sliter ut oss.

Det är lättare sagt än gjort att ta mod till sig och bryta sig ur ett destruktivt förhållande, men mannen i den här berättelsen pressades till en gräns där det till slut blev ohållbart.

Han delade situationen på forumet Reddit och fick snart stöd av tusentals främlingar som hade läst inlägget.


Jag måste säga att jag blev mycket rörd när jag läste detta. Det är därför jag vill dela den med dig.

Så här beskriver styvfadern vad som hände:

”Min styvdotter ska gifta sig den 3 augusti. Bröllopsplaneringen har tagit upp det mesta av hennes och hennes mammas liv under de senaste sex månaderna (jag säger ”hennes mamma” eftersom vi inte är gifta). Vi har dock bott tillsammans i 10 år).

Min styvdotter tog examen förra året. Jag betalade för att hon skulle gå på college, och även om det var en statlig skola kostade den ändå 230 000. Hon har inget jobb och bodde hos mig under hela sin studietid tills hon tog sin examen. Jag köpte också en bil till henne så att hon kunde ta sig fram och tillbaka från universitetet.

Hur som helst dök hennes biologiska far upp från ingenstans, och det var alltid samma sak.

Men även om han inte bidrog med ett enda öre till hennes utbildning eller betalade något barnbidrag – min partners fel eftersom det avtalades vid skilsmässan – älskar min styvdotter sin biologiska far och vill ha honom i sitt liv. Han stannar alltid tillräckligt länge för att krossa hennes hjärta och försvinner sedan spårlöst när han har svikit henne igen och förbrukat ett löfte.


Lokalen för bröllopsfesten skulle rymma 250 personer. Jag gav dem en lista med 20 personer som jag personligen ville ta med mig, eftersom jag betalade för allt.

Min flickvän och styvdotter sa att det inte var något problem och att de skulle ta hand om det. Så jag låter dessa personer veta att de snart kommer att få en inbjudan och att de ska markera datumet.

I lördags var jag på golfbanan och träffade en vän till mig som jag hade bjudit in till bröllopet. Jag frågade om han skulle komma. Han berättade att han inte var inbjuden. Han hade fått ett kort i sin brevlåda med ett tillkännagivande om bröllopet, men det var ingen inbjudan.

Han hade kortet med bröllopet i bilen och visade det för mig. Det var helt riktigt att det bara var ett tillkännagivande, inte ett bröllop. Mitt namn fanns ingenstans att se. Brevet innehöll min styvdotters pappas namn och hennes mammas namn (min partner). Mitt namn fanns inte alls där.

Detta ledde till ett stort gräl mellan min pojkvän och mig eftersom jag fick veta att ingen av mina vänner ”klarade sig genom nålen” för att vara med på den slutliga gästlistan. ”250 personer är väldigt lite”, fick jag till svar.

Jag var mycket arg, men det fanns inget jag kunde göra.

De viktigaste vännerna i mitt liv hade redan blivit ofredade. Min flickvän sa att ”om någon avbokar kan det finnas en ledig plats”. Men det var bara ännu en hård smäll i ansiktet, som jag såg det. Så jag kokade inombords hela lördagen.

I går, söndag, åt vi middag med min svärmor och en överraskningsgäst för oss: den ”riktiga pappan”. Vid denna lilla middag meddelade min styvdotter att hennes ”riktiga pappa” skulle komma till bröllopet och att det var han som skulle föra henne till altaret.


Det här förslaget välkomnades med en kör av ”Åh, så bra!”. och ”hur härligt!”.

Jag tror aldrig att jag har känt mig så arg och förnedrad. Jag darrade. Jag tog några sekunder för att samla mig, för jag var ärligt talat inte säker på om jag ville gråta eller ta till våld eller båda.

När jag var säker på att jag kunde tala reste jag mig från min stol och sa att jag skulle utbringa en skål. Jag minns inte riktigt vad jag sa, men det var ungefär så här:

”Jag vill utbringa en skål”, började jag…

Ljudet av skeden mot glaset klingade i mina öron.

”Det har varit en stor glädje att vara en del av den här familjen under de senaste åren.”

”Åh, så trevligt”, sa någon.

”Just nu känner jag också att jag är skyldig bruden och hennes familj ett stort tack för att de öppnade mina ögon för något mycket viktigt.”

Det blev försök till leenden.

”Du har visat mig att min roll i den här familjen inte är vad den en gång var.”

Nu börjar förvirringen och chocken sprida sig på ansiktena i rummet.

”Jag brukade se mig själv som familjens patriark eller gudfar, någon som åtnjöt stor respekt och som kunde be om hjälp när det var svårt. Men nu verkar det som om jag bara är en bankomat, där mitt jobb är att leverera en stadig ström av pengar, men inte mycket annat.

”Eftersom jag har ersatts vid bröllopet, både på inbjudningarna och vid själva ceremonin, avstår jag härmed från min uppgift att finansiera bröllopet och överlåter ansvaret till min arvtagare, ”den riktiga fadern”.”

”Låt oss skåla för det lyckliga paret och den väg de har valt.”

Jag tömde mitt glas och avslutade med: ”Du kommer på det.”

Var det själviskt av mig? Eller ska jag spendera hundratusentals kronor på ett bröllop som jag inte får bjuda in någon till? Ett bröllop som jag inte är med på? Nej, för helvete. Jag behöver inte det.

Jag är klar med min styvdotter, jag är klar med min pojkvän. Jag överförde mina pengar från vårt gemensamma konto till mitt eget i går kväll (min flickvän har inte arbetat sedan hon flyttade in hos mig).

Till min styvdotter och mitt ex: Om du vill att din ”riktiga pappa” ska vara med på inbjudan, sitta vid det höga bordet och följa dig upp till bröllopet, så är det okej – men då kan din ”riktiga pappa” också betala för allt detta.

Uppdatering: Min flickvän och styvdotter har nu flyttat ut. De flyttar in hos brudgummen. Jag har hört att de försöker ”skära ner på kostnaderna” före bröllopet och få brudgummens familj att betala.

”Den riktiga pappan”, det är den som finns där i vått och torrt! Det spelar ingen roll att den biologiska fadern dyker upp då och då! Naturligtvis blev han förkrossad när han inte fick följa bruden uppför altargången. Usch!

Om du inte känner dig uppskattad i ditt förhållande är det förmodligen inte du heller.

Din partner kommer troligen inte att ändra sig på den punkten idag eller imorgon, så jag tror att den här mannen gjorde rätt!

Vad tycker du? Dela gärna detta på Facebook om du tycker att styvfadern fattade rätt beslut!

MISSA INTE

Andra läste även
MISSA INTE

Gry Forssell lämnar efter de tråkiga nyheterna – chockas av beskedet

Gry Forssell har nåtts av tråkiga nyheter som chockat...

Tina Nordströms gräns är nådd – nu lämnar hon TV4-programmet direkt

Tina Nordström, även känd som Mat-Tina, har varit en...

Nu berättar Bianca Ingrosso om anledningen till frånvaron – kommer inte synas längre

Bianca Ingrosso, en av Sveriges mest kända profiler, har...

Jessica Almenäs akut till sjukhus – efter allvarliga olyckan i direktsändning: ”Blind”

Den folkkära programledaren Jessica Almenäs, 48, har jobbat i...