Tricket som alla borde känna till: Lägg vitlök i frysen och något fantastiskt kommer hända


Du är förmodligen bekant med vitlök – men du kanske inte känner till det här smarta knepet.

Vitlök gör underverk i matlagning – och är också en mycket populär ingrediens i danska kök.

Samtidigt blir det mer och mer fokus på matsvinn och på att inte slänga mat.

Det kan därför vara en utmaning när man, som till exempel när det gäller vitlök, ofta köper flera åt gången.


Ibland blir vitlöken dålig innan du har använt alla.

Men det finns faktiskt ett bra råd mot detta.

För att förhindra att vitlöken blir dålig kan du faktiskt lägga den i frysen. På så sätt förblir den fräsch tills du behöver den.

Du kan frysa in den hel eller hackad – se bara till att den är väl förpackad och lufttät.

Om du enkelt vill kunna räkna ut hur mycket vitlök du behöver är det enklast att hacka vitlöken och frysa den i olja. På så sätt kan du enkelt kontrollera hur mycket vitlök du tar ut ur frysen, eftersom olja inte kan frysas. Du bör använda en neutral olja för detta ändamål.

Därför bör du aldrig trycka på en vitlök

Vitlök kan ge olika smakupplevelser beroende på hur du använder den, så det finns några saker att tänka på.


Det är faktiskt stor skillnad mellan att skära, riva, hacka och pressa vitlök – vissa av dessa bör du faktiskt undvika helt och hållet.

Markiz Tainton deltog i den svenska versionen av Masterchef redan 2014.


Idag har hon tusentals följare på sin Instagram-profil, har gett ut kokböcker och har en egen matlagningsshow.

Där delar hon bland annat med sig av tips och tricks för köket, och här delar hon också med sig av ett trick för vad man ska göra – och absolut inte göra – med vitlök.

Hon säger att många gör misstaget att bara riva vitlöken på ett rivjärn och sedan slänga den på stekpannan. Och det är något som Markiz säger att du bör hålla dig långt borta från.

Ta istället fram en kniv och en skärbräda och hacka vitlöken fint. Det ger en mycket mer utsökt vitlökssmak, säger hon.

Rundare och mildare smak

”Hacka vitlöken för att den inte brinner lika lätt och för att få en rundare och mildare smak”, förklarar hon.

Men det finns andra sätt att göra det på.

Du kan till exempel krossa vitlöksklyftan med en kniv och sedan skala av skalet och hacka den. Du kan också göra som de gör i Italien och skära vitlöken mycket tunt med ett rakblad eller en kniv – det är en perfekt metod för grönsaksrätter där vitlöksaromen inte ska vara dominerande.

Det finns en sak som du absolut inte får göra, säger kocken Niclas Rapp. Du får aldrig pressa vitlöken i en vitlökspress, även om många gör det.

”När du använder en vitlökspress frigörs svavelföreningar som ger en skarp och bitter smak. De döljer också de finare smakerna och sötman”, säger han.

Så om du ska lyssna på kockar är det dags att lägga undan vitlökspressen och rivjärnet – och ta fram kniven och skärbrädan i stället.

MISSA INTE

Andra läste även
MISSA INTE

Gry Forssell lämnar efter de tråkiga nyheterna – chockas av beskedet

Gry Forssell har nåtts av tråkiga nyheter som chockat...

Tina Nordströms gräns är nådd – nu lämnar hon TV4-programmet direkt

Tina Nordström, även känd som Mat-Tina, har varit en...

Nu berättar Bianca Ingrosso om anledningen till frånvaron – kommer inte synas längre

Bianca Ingrosso, en av Sveriges mest kända profiler, har...

Jessica Almenäs akut till sjukhus – efter allvarliga olyckan i direktsändning: ”Blind”

Den folkkära programledaren Jessica Almenäs, 48, har jobbat i...